Vízhez szoktatás - Nagy Sándor Úszásoktatás

Vízhez szoktatás

Úszótanfolyam, nyári tábor. Bármelyikre kezdőként jelentkeznek a tanulni vágyók, az első lényeges dolog a vízhez szoktatás lesz. Szerencsés és ideális helyzetben van, aki az indulásnál már nehézségek nélkül víz alá merül, ott kinyitja a szemét, vízbe ugrik a tanmedencébe. Ezek azok az alapmozgások, amelyek lehetővé teszik 5 éves kortól az úszás tanulás megkezdését. Vagyis, ha még nem megy, akkor gyakorolni kell. Az oktatásra jelentkezők többségénél pedig nem megy.

Úszótanfolyam - vízhez szoktatás
A levegő buborékok az orron keresztül jöjjenek!

Az úszás tanítását a vízhez szoktatással kezdjük, illetve annak megléte a feltétele az oktatási folyamatnak.

Türelmesen, sietség nélkül gyakoroljuk az uszodai órákon a vízhez szoktató feladatokat, amelyek elsajátítása lehetővé teszi, hogy a tanuló félelem és feszültség mentesen kezdje az órákat.

A vízhez szoktatás jelentősége

A vízhez szoktatás jelentősége nagy, de nem kell túl nagy feneket keríteni neki: akár otthon, a fürdőkádban is lehet gyakorolni. A tanfolyamosaimnak házi feladatként szoktam ajánlani az uszodai gyakorlatokat, minél többet gyakorolják, annál jobban fog menni.

Vízhez szoktató feladatok

 • arc behajtása a vízbe
 • arc behajtása a vízbe, orron keresztül bugyborékolás
 • fej víz alá merítése bugyborékolással
 • teljes test víz alá merülése bugyborékolással
 • hason fekve lebegés – arc a vízben, bugyborékolás
 • háton fekvés a medence szélén
 • háton fekvés, fül a vízben
 • háton lebegés, fül a vízben

Tehát a fürdőkádban minimum 15-20 cm kellemesen meleg vízben hason fekve, a karokon támaszkodva nagyon jól lehet gyakorolni az arc, a fej vízbehajtását, bugyborékolást az orron! keresztül, csukott szájjal. A bugyborékolást (levegő kifújás az orron keresztül, csukott szájjal) pontosan úgy végezzük, mint amikor a papír zsebkendőbe orrot fújunk. Nagy levegő, a száját összezárja, a levegőbuborékoknak az orrnyílásokon kell jönniük. Ellenkező esetben víz megy az orrába, ami meglehetősen kellemetlen érzés, néha-néha még nekünk, úszni tudó felnőtteknek is.

Tanácsok a vízhez szoktató feladatokhoz

A feladat nem nehéz, 1-2 nap, esetleg 1 hét után megtanulható. A lényeg a sorrend:

 1. nagy levegő
 2. csukott szájjal az arc vízbehajtása (ezzel egy időben, rögtön)
 3. csukott szájjal orron keresztüli bugyborékolás

Először csak 1-2 másodpercig, később akár 10-12 másodpercig tartson a levegőkifújás. A gyakorlás alatt a gyerek megtanulja a még elégséges mértékű levegőbugyborékolást, ahhoz, hogy még éppen ne menjen víz az orrába és a levegő kifújás minél tovább tarthasson.
A gyakorlások közben lehet testhelyzetet váltani: térdelve, ülve, hason fekve végezni.

Ezzel egy időben, akár felváltva gyakorolhatja a háton fekvést is a kádban. Ez a testhelyzet szintén feszültséget okozhat egy kezdő gyermeknél, de az otthoni, biztonságot adó környezetben ez általában hamar elmúlik. Segítség lehet egy testvér vagy szülő, aki bemutatja a feladatokat. Tehát: ülésből, a karokra támaszkodva hanyatt fekszik a tanuló a vízben. Az arc nem!, csak a füle kerül a víz alá (az arca a plafon felé néz). Hanyatt fekvő helyzetben a kezeit a combja mellé helyezi, vagyis háton fekve lebeg. Persze, hol a válla, hol a feneke, sarka néha le fog érni a kád aljára, ez nem baj. Törekedjen a lebegésre, mozdulatlanságra. Alkalmanként lehet növelni a vízmélységet a kezdő 15-20 centiméterről.

Végezetül azt tanácsolom a szülőknek, hogy a vízhez szoktató gyakorlatok közben esetleg felmerülő nehézségeket, gyermeki ellenállást türelmesen, szeretettel, de nagy kitartással oldják meg, úgy mint a gyermeknevelés egyéb problémáit is.

“A szemembe ment a víz!”

Gyakorlással ez az apró kellemetlenség is megszokható, tolerálható. Lehetőleg ne kézzel, ujjal végezzék a vízeltávolítást, hanem egyszerű pislogással. Csak a kezünk “visszatartására” kell figyelni, a szemünk reflexszerűen pislogással reagál a szembe került vízre. Önuralom kérdése az egész, persze egy kisgyereknél ezt nem lehet egy csettintéssel megoldani. Inkább játékos feladatokkal kell más irányba terelni a figyelmét. Az otthoni, fürdőkádas gyakorlás ebben az esetben is előnyös, mert ott vegyszermentes vízben lehet próbálkozni.

Az 5-7 éveseknél nem célszerű még az úszószemüveg használatának erőltetése, több okból is. A kezdő úszópalánta – legyen akár kis vagy nagyobb gyermek – ismerkedjen meg a vízzel, élvezze előnyeit, tapasztalja hátrányait. Tanuljon meg alkalmazkodni e különleges közeghez! Mindenképpen előnyére fog válni.

Jó gyakorlást! 🙂