Úszószemüveg használata - Nagy Sándor Úszásoktatás

Úszószemüveg használata az úszótanfolyamon: igen vagy nem?

A kérdés az, hogy az úszásoktatás során használják-e, használhatják-e az úszószemüveget a gyerekek?

A válasz: egyértelműen igen!

úszószemüveg használataUgyanakkor, én az úszásoktatás folyamatában csak akkor engedem az úszószemüveg használatát tanulás közben, amikor a vízhez szoktatás már megtörtént és a kezdő, alapvető mozgásformákat (fej vízbehajtása, levegő vízbefújása, víz alá merülés, vízbeugrás, siklás, gyors láb, hát láb, hátúszás) elsajátították. Ez körülbelül egy tanévnyi idő (7-8 hónap) a heti kétszer úszni járók életében.

A tanév közben, az óra végi negyed órás szabad játék alatt gyakorolhatják az úszószemüveg használatát a gyerekek.

Ellenérvek az úszószemüveg korai használatával szemben

A szülők általában különböző indokokkal már az úszás tanulás elején úszószemüveget adnának a gyerekükre, de szerintem akkor még nem tudja betölteni feladatát ez az egyébként nagyon hasznos segédeszköz.
Mi több, gátolja, zavarja az odafigyelést. Tapasztalatom szerint ekkor még (5-6 éves gyerekről beszélünk) nem képes úgy feltenni egyedül az úszószemüveget, hogy az vízmentes legyen, ennek következtében folyamatosan igazgatja, csak a szemüveggel foglalkozik.

Ahogy említettem, a kötetlen játék során lehetőség nyílik a szemüveggel való ismerkedésre, tapasztalatszerzésre.

Ezen kívül van még 2 érvem az úszószemüveg korai használatával szemben:

  1. Egyrészt a kezdőként úszószemüveggel gyakorlók nagy többsége a hátúszás vízfekvését, annak megtanulását hibásan sajátítja el, ugyanis nem zavarja, hogy a rossz vízfekvés következtében víz alá kerül a szeme. Egy rosszul megtanult mozgásformát kijavítani pedig már iszonyúan nehéz. Nem nekem, hanem főleg a gyereknek!
  2. Másrészt aki csak úszószemüveggel hajlandó gyakorolni, s így tanul meg úszni, az mit fog csinálni, ha a következő 50 év során bármikor e segédeszköz nélkül pottyan bele a minimum másfél – 2 méteres vízbe? Akkor majd kikiabál a partra, hogy valaki dobja utána az úszószemüvegét?!

Egyszóval alkalmazkodni kell. Ahogy a szárazföldön is megtanulunk gyermekkorban alkalmazkodni, úgy a vízben is meg kell barátkoznunk a feltételekkel a legelején.

Később, mondjuk a középhaladó szinttől már én is ajánlom – segítem az úszószemüveg használatát.