Úszásoktatás gyerekeknek - Nagy Sándor | Kispesti Uszoda

Úszásoktatás gyerekeknek

Mennyi idő alatt tanul meg úszni a gyermekem?

(A gyakori kérdések rovatból)

Az úszásoktatók felvilágosító tevékenysége mára már elérte a célját, a szülők nagy többsége ősz elején, tanévkezdés körül hozza uszodába úszásoktatásra gyermekét. Azzal is tisztában vannak a legtöbben, Úszásoktatás gyerekeknek - úszótanfolyam hogy ez a tanulási folyamat hónapokat, éveket fog igénybe venni, mindhárom részről. A gyermek, a szülő és az oktató részéről.

Azonban még megjósolni sem lehet előre, hogy egy-egy gyerek (család) esetében ez pontosan hány hónap lesz. A legügyesebbek körülbelül 2 tanév alatt (2x 8 hónap) szépen, technikailag helyesen úsznak 3 úszásnemben. Ez a becsült időtartam a nálunk – tehát a Kispesti Uszodában – jellemző heti 2x úszni járók esetében lehet érvényes.

Gyermek úszásoktatás: a realitás

Vannak olyan szülői álmodozók, akik tavasz végén, nyáron hozzák úszásoktatásra gyermeküket és 1-2 hét alatt komoly úszástudást várnak. Sőt, biztatásként hozzáteszik, hogy őket max. 1-2 hónap alatt tanította meg úszni XY. Kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy akkor most miért nem hozzá fordultak? Egyébként szívesen megnézném, hogyan úszik manapság bármelyik alany a rapid oktatás után. Nem szeretném túlmisztifikálni az úszásoktatást, de itt az idő, hogy túllépjünk az ilyen és ehhez hasonló szülői vágyakon.

A valóság: az úszásoktatás tanulási folyamat, amely nem néhány napból-hétből, hanem jó esetben hónapokból-évekből áll. Pont olyan tanulási folyamat, mint az iskolai tantárgyak esetében. Érdekes módon ott sem 2-3 hétig oktatják a matekot vagy a környezetismeretet.

Szóval, először – itt is – a szülői fejekben kell rendet tenni. Az életkori sajátosságok ismeretében, annak megértésével, elfogadásával kell megtervezni-megbeszélni, hogy körülbelül mennyi idő szükséges ahhoz, hogy egy 5-7-10 éves gyermek úszástudásáról beszélhessünk, illetve abban gyönyörködjünk.

Hogy mikor érdemes elkezdeni az úszásoktatást gyerekeknek és mik a döntő tényezők, megtudhatod az úszás tanulás című cikkemből.

További információ a szeptemberben induló úszótanfolyamokról.