Úszásoktatás és Úszó VB - Nagy Sándor Úszásoktatás

Úszásoktatás és Úszó VB

Természetesen van összefüggés az úszásoktatás és az évente megrendezésre kerülő úszó világversenyek között (olimpia, világ,- és európa bajnokság). Mégpedig az, hogy ha a magyar versenyzők sikereitől hangos a média, láthatjuk őket a televízióban, az mindig jó hatással van a fiatal nemzedékre, illetve szüleikre.

Kazany Úszó VB
Csoportkép a kazanyi vizes világbajnokságon érmet szerzett magyar sportolókról Kazanyban 2015. augusztus 9-én. Balról jobbra: Verrasztó Dávid, Kapás Boglárka, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka és Cseh László. A vb éremtáblázatán a 8. helyen végzett Magyarország, 3 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel.
MTI Fotó: Kovács Anikó

A világversenyek közben, után sok családban megfogalmazódik a gondolat, hogy a mi gyerekünket, gyerekeinket is meg kell tanítani úszni. Ha nem is egy nagy versenyző képe lebeg a szülők szeme előtt, de legalábbis egy harmónikus mozgású, biztosan úszni tudó gyermekre gondolnak. A gyerekek meg egyértelműen fellelkesednek ilyenkor, miszerint ők is versenyzők szeretnének lenni. Persze ez nem ilyen egyszerű, a versenyzővé válásig hosszú út vezet és annak rögösségéről most még ne beszéljünk.

Azt a mozgásharmóniát elérni, azt a technikai és erőnléti színvonalat elsajátítani, mely akár már egy 10-12 éves versenyzőt is jellemez, nem egyszerű dolog. Sőt, azt mondom, hogy már ez is komoly feladat, amelyre viszonylag kevesen vállalkoznak.

Az alapszintű úszásoktatásra ehhez képest sokan jelentkeznek, amely részben kielégíti a szülők és a gyermekek fantáziájában felmerülő vágyakat, ugyanis, ha nem is lesz versenyző a gyerekből, de “legalább” megtanul jól úszni 2-3 év alatt – háton-mellen-gyorson – és a sportolás révén az egészséges felnőtté válás esélyei növekednek.

Úgyhogy én is arra bíztatok mindenkit, hogy úszó világverseny ide vagy oda, jelentkezzenek úszótanfolyamra, mindenképp profitálni fognak a sportos tevékenységből. A szülőket jó érzéssel fogja eltölteni, hogy gyermekük úszástudása egy idő után eléri a vízbiztonsághoz szükséges úszóképesség szintjét, a gyerekek pedig nap mint nap élvezni fogják a vizet. Emellett egy pozitív töltetű, sportos közösséghez tartoznak.

Az elmúlt héten a Kazanyi Világbajnokságot nézve, otthon a szobában ülve is csodálhattuk a versenyzőket. Remek teljesítményeket láthattunk, pláne az értékeli ezeket igazán, aki sportoló, úszóversenyző jelenleg vagy ilyen múlttal rendelkezik. Bár, ha jobban belegondolok az e téren laikusoknak is élvezetet nyújthatott a Kazany Arénában lezajlott verseny. A világraszóló sportteljesítmények mellett megemlítendő, hogy végig tárgyszerű közvetítésnek lehettünk szem- és fültanui. Amit pedig az M4 stúdióból Dr. Soós Csaba – a Testnevelési Egyetem tanszékvezetője, volt világklasszis úszó, egykori úszótársam – nyújtott, az egészen remek volt. Szakszerűen, de mégis közérthetően fordította le a nézők számára a versenyek alatti történéseket. Jó volt hallgatni színvonalas értékelését.

Magyar Úszó Válogatott 2015 Kazany
Magyar Úszó Válogatott 2015 Kazany

Minden elismerés megilleti a sikeresen szereplő versenyzőket, edzőiket és a felkészülést segítő szakembereket. Gratulálok!

Jövőre pedig újra olimpia, ilyen erős magyar úszócsapattal Rióban is jó szereplésre számíthatunk.

Egy szónak is száz a vége, úszni kell, úszni jó, szeptembertől pedig ismét indulnak az úszótanfolyamok a Kispesti Uszodában kezdő, középhaladó és haladó csoportokban.