Úszás tanulás - Nagy Sándor Úszásoktatás

Úszás tanulás

Úszás tanulás vagy úszástanulás?

Ennek a kérdésnek az eldöntését bízzuk inkább a nyelvészekre, mi foglalkozzunk inkább a lényeggel:

Hány éves korban kezdjük az úszástanulást?

A szakemberek véleménye szerint az 5-8 éves korban megkezdett mozgásos tanulási folyamat az optimális. Ennél konkrétabb időpont az úszástanulás elkezdéséhez nincs (mint mondjuk az óvoda vagy iskolakezdés ideje).

Döntő tényezők az úszástanulás folyamatában

úszás tanulásAz úszástanulás folyamatában döntő tényező a tanuló idegrendszerének részvétele, annak fejlettsége, befogadóképessége.
A gyermek testi fejlődése, mozgása, gondolkodása, magatartása olyan pozitív változásokon megy át ezekben az években (5-8 életév), amelyek lehetővé teszik a TANULÁS megkezdését.

Későbbi életkorban természetesen lehet kezdeni az úszástanulást, hamarabb csak kivételes esetekben. Közismert, hogy Egerszegi Krisztina 4 évesen kezdett, Hargitay András viszont 8 éves kora után. Nyilván nem a korai, illetve késői kezdés miatt lettek világnagyságok, úszólegendák.

Korai úszástanulás

Gyakorlati tapasztalataim alapján mondhatom, hogy a szülők által óhajtott korai kezdés szinte egy érzésre hasonlít. Ez pedig a “lukas vödörrel vizet hordani” érzése. Mindenkit lebeszélek tehát az 5 év alatti úszástanulásról.

Korai úszástanulás buktatói/nehézségei

A saját gyermekemet is 5 és fél évesen vittem először Kiss Miklóshoz a Bp. Spartacusba (ismét egy legendás név!).

4 évesen esetleg szóba jöhet a vízhez szoktatás, valamint játékos vízi foglalkozás. Az ennél fiatalabbak számára szülővel együtt “babás-mamás”, az egészen kicsiknek (3 hónapos kortól) “babaúszás” foglalkozásokat szerveznek. Ezeket a tevékenységeket azonban nem nevezem úszásoktatásnak! Annak egy-egy elemét, összetevőjét tartalmazzák, de az életkori jellemzők miatt tudatos tanulási folyamatról nem beszélhetünk.