Kezdő úszótanfolyam - Nagy Sándor Úszásoktatás

Kezdő úszótanfolyam

Jelenleg csak a XIX. kerületi Általános Iskolások kötelező úszásoktatását végzem, tanfolyami jelentkezésre a 2018/2019-es tanévben nincs lehetőség.

szárazföldi kartempó
Kartempó gyakorlása a szárazföldön

A kezdő csoportban a vízhez szoktatástól haladunk a hátúszás felé, melyet jó esetben kb. fél év alatt sajátíthatnak el a tanulni vágyók. Ekkor már foglalkozásonként 5-10 percet a mélyvízben is töltünk, így az első “tanév” végén már a mélyvízben is képesek lesznek lábtempózni, illetve 20-30 métert hátúszásban végrehajtani. Ezzel együtt a kezdő csoport órái döntő részben a tanmedencében zajlanak és csak tavasszal kezdődnek a mélyvizes próbálkozások.

Az oktatók többségéhez hasonlóan az úszásnemek közül én is a hátúszást kezdem oktatni, mert ennél viszonylag kevés dologra kell koncentrálni a gyermeknek, s a kezdőkre jellemző 5-7 éves életkorban ez döntő szempont.
Egy jól működő hátúszó lábtempó mellé kapcsoljuk a szárazföldön alaposan begyakorolt kartempót. Levegővétellel, annak ritmusával még nem kell foglalkozniuk.

Az úszótanfolyamos kezdő csoportba jelentkezők és szüleik az első óra elején – bemutatkozásomat követően – tájékoztatást kapnak:

  1. az uszodával kapcsolatos tárgyi feltételekről (beléptetés, öltöző, zuhany, hajszárító, WC, tanmedence vízhőfok)
  2. a Kispesti Uszoda házirendjéről
  3. a saját tanfolyami szabályaimról
  4. balesetvédelemmel, elsősegéllyel kapcsolatos tudnivalókról
  5. a tanfolyami csoport oktatási tematikájáról
  6. a kísérők belépéséről, kedvezményes sportolási lehetőségeikről
  7. egyéb kérdésekről (hiányzás, betegség, pótlás stb.)

A felsoroltak közül az alábbiakban részletezem a kezdő úszótanfolyam oktatási tematikáját, mely a következő lényeges részekből áll:

Az úszás tanulás lépései

Vízhez szoktatás

Az első lépés az úszótanfolyamon. Különböző játékokkal, játékos feladatokkal gyakoroljuk a vízben járást, mozgást, az arc behajtását, levegővételt, levegő kifújást, bugyborékolást, vízbe ugrást.

vízhez szoktatás, bugyborékolás
arc behajtása a vízbe, bugyborékolás

Már a vízhez szoktatás lépései előtt – után – között gyakoroljuk a hát- és a gyorsúszó lábtempót, a hát- és a gyorsúszó kartempót szárazföldön és a medence szélén egyaránt. A vízhez szoktató gyakorlatok többségét a gyerekek nagy része jelentkezéskor már tudja, a többiek viszonylag hamar elsajátítják. Így a következő lépések – a siklás, majd a gyorsúszó lábtempó következhet. Természetesen a vízhez szoktatási gyakorlatokat a szárazföld és a medence széli lábgyakorlatokat és karkörzéseket még hetekig, hónapokig gyakoroljuk, csiszolgatjuk ismétlésszerűen.
(Ismétlés a tudás mamája 🙂 )

Siklás

A siklás szerintem nagyon fontos része az úszástanulásnak, szinte alapja minden úszómozgásnak. Sokkal többet jelent egyszerű vízen fekvésnél, összehangoltságot, figyelmet, önuralmat igényel már az óvodás korúaktól is.

Figyelni kell az úszódeszka helyes tartására, a levegővételre, az arc vízbehajtására, az elrugaszkodásra, a lábak összezárására és a mozdulatlanság kitartására. A siklás az akaraterő diadala, egy ilyen korú gyermektől komoly koncentrációt igényel (mivel lételeme a folyamatos mozgás).

Gyorsúszó lábtempó, gyorsúszás

A siklás után könnyen lépünk a gyorsúszó lábtempó felé.
Ennek gyakorlásával egy időben elkezdjük a kézzel-lábbal gyorsúszás gyakorlását is. Először levegővétel nélkül, később meghatározott számú kartempó utáni pihenéssel (lábra állás), levegővétellel.

Hátúszó lábtempó, hátúszás

Ezt követik a hátúszó lábtempó különböző formái: úszógumival, úszódeszkával, segédeszköz nélkül.
Amennyiben a gyorsúszó lábtempó és a hátúszó lábtempó jól megy, a kézzel-lábbal hátúszást is beépítjük az óra anyagába, amelynek kartempó részét már alaposan begyakoroltuk az óra eleji bemelegítések során.

Fejesugrás alapjai

A feszültség és a félelem elkerülése érdekében első lépésként térdelésből kezdjük a fejesugrás gyakorlását, melyet sarokülésből, térdelésből indítunk és siklás helyzetben fejezünk be.