Az úszásoktatás első fél éve - Nagy Sándor Úszásoktatás

Az úszásoktatás első fél éve

2015 szeptemberében a kezdő csoportomban 14 ovis (+ 1 elsős) kezdett ismerkedni az alapokkal.

Mindenki nagyon kezdő volt, arc behajtás és bugyborékolás nem ment, szóval az alapokról indultunk. Heti 2 alkalmas csoportról van szó, így most március végén – a hiányzásokat figyelembe véve – körülbelül a 40. foglalkozásnál járunk, járnak. Színesíti a helyzetet, hogy az óvodások nagyobb része még csak középsős (lenne, ha volna még ilyen felosztás).

Még mindig meglep, hogy milyen változáson, fejlődésen képes átmenni egy gyerek pár hónap – fél év alatt. Az első hónap után általában már tudok véleményt mondani Róluk, hogy milyenek lehetnek a tanév végére. Aztán 1-2 tünemény mindig szétpofozza a kliséket: az egyik legügyesebb pár hónap után “szülői segítséggel” feladja, a másik meg szorongós-könnyezősből kivirágzik és szárnyal előre. Ez utóbbi az igazi jutalom, ezekért az átváltozásokért érdemes dolgozni.

Lássuk lépésenként, mit tanultak, milyen feladatokat gyakoroltunk:

Vízhez szoktató gyakorlatok, játékok

Bugyborékolás

Koordinációt fejlesztő gyakorlatok

úszásoktatás - siklás

Siklás úszódeszkával és nélkül

Gyorsúszó lábtempó úszódeszkával és nélküle

Gyorsúszás levegővétel nélkül

Hátúszó lábtempó úszógumival, úszódeszkával és úszódeszka nélkülJelenleg a hátúszás (kézzel-lábbal) összerakása, hangolása a nagy feladat

Kivétel nélkül minden foglalkozást szárazföldi feladatokkal kezdtünk-kezdünk, ősszel lábtempó, mostanában a hát- és gyorsúszó kartempó gyakorlatok dominálnak.

úszásoktatás - szárazföldi gyakorlatok

A hátralévő 2 hónapban még vár rájuk pici mélyvizes próbálkozás és egy nagyon alap szintű verseny kisvízben. Szigorúan azokból a feladatokból lesznek versenyszámok, amelyeket hónapok óta gyakorolunk.

Tudom, hogy a többség élvezni fogja! 🙂

Aztán már itt is a nyár, benne esetleg 1-2 hét nyári úszótáborral. Az úszótáborban a gyerekek a már megszokott biztonságos környezetben (Kispesti Uszoda és kertje) tölthetik hasznosan és szórakozva napjaikat, hétfőtől péntekig 7:30 és 17:00 között. Napi kétszeri úszás, 2 étkezés, közben játék, játék, játék.

Várok Mindenkit!